Gaśnice – najlepszy wybór dla gastronomii i stacji benzynowych
Wśród wielu rodzajów gaśnic prowadzący działalność gastronomiczną powinni wybierać gaśnice pianowe dedykowane dla gastronomii. Piana gaśnicza jest tu aktywowana przez dwutlenek węgla lub azot i może ugasić nawet palący się tłuszcz, a także urządzenia elektryczne znajdujące się w kuchni. Jednak w przypadku urządzeń pod napięciem trzeba pamiętać, że należy zachować odległość przynajmniej metra, a napięcie nie może być wyższe niż 1000 V. Takie gaśnice są również doskonałym wyborem dla stacji benzynowych, gdyż radzą sobie z cieczami łatwopalnymi. Gaśnica śniegowa działa na zasadzie uwolnienia skroplonego dwutlenku węgla oziębiającego się do formy suchego lodu. Takie gaśnice nadają się także do gaszenia nafty, czy benzyny, czyli pożarów z grupy B.
Gaśnice proszkowe lub wodno mgłowe niezbędne w budynkach użytku publicznego
Wszystkie budynki użytku publicznego obowiązkowo powinny być wyposażone w gaśnice. Najbardziej uniwersalnym wyborem są gaśnice proszkowe, które gaszą pożary zarówno z grupy A, B, jak i C. W przypadku grupy A są to pożary stałych materiałów palnych, jak węgiel, drewno, tkaniny, czy słoma, a B - cieczy łatwopalnych. Z kolei grupa C obejmuje pożary gazów palnych. Zatem taka gaśnica sprawdzi się nie tylko w szkole, czy centrum handlowym, ale również laboratorium chemicznym, czy w kopalniach. W naszej ofercie znalazły się również gaśnice wodno-mgłowe, które działają na zasadzie wypierania tlenu ze środowiska pożaru. Sprawdzają się one do zwalczania pożarów z grupy A, a także grupy F – dedykowanej w szczególności dla gastronomii, gdyż dotyczy pożarów tłuszczy i olejów jadalnych. Ich dużą zaletą jest to, że nie niszczą urządzeń precyzyjnych w przeciwieństwie do gaśnic pianowych, które mogą poczynić takie szkody. Spośród szerokiej oferty z pewnością każdy znajdzie coś odpowiedniego, a także dodatkowe akcesoria m.in. koce gaśnicze, a także stelaże i wieszaki na gaśnice.